Direct naar artikelinhoud

Belgische rechtbank erkent Boël niet als buitenechtelijke dochter koning Albert II

De juridische claim van Delphine Boël, de kunstenares die wil dat de Belgische oud-koning Albert II haar als zijn dochter erkent, is dinsdag ongegrond verklaard door de rechtbank.

Delphine Boël komt aan bij de rechtbank voor een tweede hoorzitting in 2014.Beeld epa

Volgens de rechter heeft Boël niet bewezen dat haar wettelijke vader Jacques Boël niet haar echte vader is, en is haar claim ten opzichte van Albert II daardoor onontvankelijk. Dat meldden de Belgische media dinsdagavond.

Boël gaat in beroep tegen het vonnis. Volgens haar advocaten heeft de rechtbank geen rekening gehouden met dna-bewijs waaruit onomstotelijk blijkt dat Jacques Boël niet haar vader is. De rechtbank is echter van mening dat vaderschap niet alleen een kwestie is van biologische verwantschap, maar ook afhangt van integratie in een familie. Om die reden moet Jacques Boël toch als haar vader worden beschouwd.

'Betwistbaar vonnis'

'Dit is een zeer betwistbaar vonnis', aldus advocaat Marc Uyttendaele. 'Het gaat uit van het principe dat een affectieve band volstaat (voor het vastleggen van iemands vaderschap, red.), wat wij betwisten. Bovendien gaat het vonnis tegen wetenschappelijke feiten in. Delphine Boël zegt dat Jacques niet haar vader is, Jacques Boël zegt dat Delphine niet zijn dochter is. En een dna-test bewijst het.'

De 48-jarige Boël begon in 2013 een rechtszaak om zich door Albert II als dochter te laten erkennen. Volgens Boël had haar moeder, barones Sybille de Selys Longchamps, achttien jaar lang een relatie met de vorst. In 1999, toen een Belgische journalist het bestaan van een buitenhuwelijkse koningsdochter onthulde, maakte Albert II in zijn kerstboodschap een toespeling op een huwelijkscrisis, maar hij heeft nooit toegegeven dat Boël zijn dochter zou zijn.

De rechtbank is van mening dat vaderschap niet alleen een kwestie is van biologische verwantschap

Lees ook

Vermeende buitenechtelijke dochter koning Albert doet imago Belgisch koningshuis wankelen
De Belgische monarchie worstelt met een populariteitsprobleem. De weigering van de oud-koning Albert om de kunstenares Delphine Boël als zijn dochter te erkennen, helpt niet.