Direct naar artikelinhoud

Ruim 1700 nieuwe taxibedrijfjes door nieuwe Taxiwet

Taxi's op de standplaats, vrijdag op Schiphol.

Meer dan een miljoen passagiers worden er iedere week in Nederland naar hun bestemming gebracht door 30.000 werknemers en 8000 zelfstandige taxichauffeurs, weet de branchevereniging KNV. 

Het aandeel van de zelfstandigen is in 2016 fors toegenomen, met ruim 1700, maakte het Economisch Bureau van ING vandaag bekend. De grootste oorzaak is de nieuwe Taxiwet.

Andere jaren kwamen er zelden meer dan vierhonderd zelfstandigen bij in de taxi. Maar sinds er in 2016 andere wetgeving is, is de drempel om zelfstandig taxi-ondernemer te worden een stuk lager geworden. Potentiële chauffeurs moeten nog wel een ‘rijexamen taxi’ doen, maar niet meer een vakbekwaamheidsexamen waarbij vooral ondernemersvaardigheden werden geleerd, zoals boekhouden.

De drempel om zelfstandig taxi-ondernemer te worden een stuk lager geworden

De nieuwe taxichauffeurs komen overal vandaan. Sommige waren al chauffeur bij een firma en zijn nu voor zichzelf begonnen. Er zijn mensen die het naast hun deeltijdbaan doen om wat extra’s te verdienen. KNV Taxi ziet ook gemeenten die bijstandsgerechtigden stimuleren om zichzelf op te leiden tot taxichauffeurs.

Contractvervoer

Met name in grote steden groeit de vraag naar taxichauffeurs, onder meer door de groei van het toerisme. Driekwart van alle taxiritten betreft echter het zogenoemde contractvervoer, waarbij scholieren, ouderen of mensen met een handicap de klanten zijn. Veelal gebeurt dit in opdracht van de gemeente.

Dit zijn vaak kortlopende contracten, waardoor de vraag van taxibedrijven naar chauffeurs bij uitzendbureaus ook toeneemt. Voor een opdracht van een jaar of anderhalf wil een ondernemer niet iemand in vaste dienst nemen. Het is immers onzeker of de opdracht van bijvoorbeeld de gemeente wordt verlengd. In het taxiwezen wordt relatief veel met kortlopende contracten gewerkt.

Enkele ervaren chauffeurs vreesden chaos bij de komst van de nieuwe Taxiwet. Maar die lijkt vooralsnog uit te blijven. Bij een recente controle door de Inspectie Leefomgeving en Transport in drie grote steden en bij Schiphol bleek dat het grootste gedeelte van de chauffeurs zich aan de regels hield. Als ze toch de fout in gingen, was dat meestal doordat ze te weinig pauze hielden. Een enkeling reed rond zonder een goed gekeurde taxameter.