Direct naar artikelinhoud
Schoolkeuze

Naar de middelbare school: 'Klein lijkt me gezellig'

Duizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Keet Boskamp (12).

Keet Boskamp: De Amsterdamse mavo is nieuw en nog heel klein. Dat lijkt me best leuk, dat iedereen elkaar kent.Beeld Eva Plevier

'Ik ben al naar een stuk of zes scholen geweest. Uiteindelijk ga ik er negen bezoeken. Ik let op verschillende dingen. Hoe het gebouw eruit ziet en of ik me er fijn voel bijvoorbeeld. Het ene schoolgebouw is heel groot en schoon, en het andere is best klein met smalle trappetjes, dat vond ik niet fijn.

Ik heb een overzicht gemaakt waar ik de pluspunten en minpunten van de scholen bijhoud.

Ik let er ook op of ze dyslexiebegeleiding hebben, wat voor kinderen er rondlopen en of je vakken op een verschillend niveau kunt doen. Hoe ver het straks fietsen is van mijn moeders huis in Noord en mijn vaders huis in Oost telt ook mee.

Met vriendinnen die hetzelfde schooladvies hebben, praat ik wel over middelbare scholen. Maar ik ga niet samen naar de open dagen; ik wil mijn eigen mening kunnen vormen. Of mijn beste vriendin naar dezelfde school gaat, is niet heel belangrijk. Ik kijk echt naar de school.

Ik denk dat het wel lastig wordt te kiezen welke school op nummer 1 komt. Ik twijfel nog tussen het IJburgcollege, Brederode en de Amsterdamse Mavo.

De Amsterdamse Mavo is nog nieuw en nog heel klein. Dat lijkt me best leuk, dat iedereen elkaar kent. En je hebt er op vrijdag keuze uit allemaal leuke dingen, zoals koken. Maar bij het IJburgcollege heb ik voorrang, dus dan weet ik zeker dat ik daar op kom."

Naar de middelbare school: 'Klein lijkt me gezellig'
Beeld Eva Plevier

Keet Boskamp (12), Oostelijk Havengebied.
Schooladvies: vmbo-t.
Wil later iets doen om mensen te helpen. Maar wel iets waar mensen graag heen gaan, dus geen tandarts.

Het overzicht van Keet. De school met het hoogste cijfer komt bovenaan de lijst.Beeld -

Hoe gaat dat ook alweer, een middelbare school kiezen?

Leerlingen worden op een middelbare school geplaatst via een systeem van loting en matching. In de periode van 27 februari tot en met 10 maart moeten leerlingen een voorkeurslijst inleveren met op nummer 1 de school waar ze het liefst op terechtkomen. 

Leerlingen met het advies vmbo-k vullen 4 scholen in, bij vmbo-t wordt een lijst van 6 scholen geadviseerd. Havo- en vwo-leerlingen wordt aangeraden zelfs 12 scholen op de lijst te zetten. 

Vervolgens wijst een computer elke leerling een lotnummer toe. Leerlingen worden geplaatst in de volgorde van hun lotnummer. Als een lotnummer aan de beurt is, wordt gekeken of de school die bovenaan de voorkeurslijst staat plaats heeft. Is die school vol, dan wordt gekeken naar de tweede voorkeur, enzovoorts.

Op 5 april horen alle leerlingen de uitslag.