Direct naar artikelinhoud

Moord op halfbroer Kim Jong-un lijkt te zijn opgenomen door camera's

Een Japanse nieuwszender heeft beelden vrijgegeven die tijdens de dodelijke aanval op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijken te zijn gemaakt door beveiligingscamera's op de luchthaven van Kuala Lumpur. Het slachtoffer, Kim Jong-nam, overleed vorige week maandag onderweg naar het ziekenhuis nadat hij had laten weten dat een vrouw chemicaliën in zijn gezicht had gespoten.

Een foto van Kim Jong-nam (rechts), de vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links).Beeld ap

De korrelige beelden die Fuji TV heeft verspreid laten de aanval van twee verschillende kanten zien. Een man in een lichtblauw pak, vermoedelijk Kim Jong-nam, wordt van achteren gegrepen door een vrouw in een wit shirt. Het lijkt alsof ze haar handen over zijn gezicht houdt en daarna snel doorloopt. Een tweede vrouw loopt ook weg.

Op duidelijkere beelden is te zien hoe Kim Jong-nam strompelend zijn gezicht afveegt en hulp zoekt bij medewerkers van de luchthaven. Daarna wandelt hij alleen naar het medisch centrum van de terminal. Daar stort Kim Jong-nam in, waarop hij met een ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht.

Het is onmogelijk te bevestigen of de beelden authentiek zijn, maar de opnamen zijn zeker van de internationale luchthaven van Kuala Lumpur, waar de aanval heeft plaatsgevonden.

Diplomatieke spanningen

De moord heeft geleid tot diplomatieke spanningen tussen Maleisië en Noord-Korea. De Noord-Koreaanse ambassadeur is zondag op het matje geroepen vanwege zijn kritiek op het Maleisische onderzoek naar de moord. Kang Chol suggereerde tijdens een persconferentie op 17 februari dat de Maleisische regering iets heeft te verbergen. Ook beschuldigde hij de regering ervan samen te spannen met 'krachten van buitenaf'. Chol is gevraagd om opheldering over deze uitspraken.

Noord-Korea eiste na de moord het lichaam van Kim Jong-nam op, maar Maleisië leidt zelf het onderzoek naar de moord. De politie heeft vier verdachten opgepakt, maar vier andere verdachten zouden het land inmiddels zijn ontvlucht.

Resultaten van het lichamelijk onderzoek zijn mogelijk woensdag bekend. Zuid-Korea en de Verenigde Staten denken dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf achter de moord zit.

Lees ook:

Wie gaf opdracht voor spectaculaire moord op halfbroer Kim Jong-un? En waarom? Voor de speculaties dat Kim Jong-un af zou willen van een potentiële concurrent 'bestaat geen flinter bewijs'.

De Noord-Koreaanse ambassadeur Kang CholBeeld afp