Direct naar artikelinhoud

Moreno wint eerste ronde verkiezingen Ecuador

De linkse voormalige vicepresident Lenin Moreno heeft zoals verwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador gewonnen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die de verkiezingsautoriteit zondag vrijgaf.

De voormalige vicepresident van Ecuador, Lenin MorenoBeeld ap

Moreno kreeg 38,26 procent van de stemmen, terwijl zijn conservatieve rivaal Guillermo Lasso 29,86 procent haalde. De rechtse libertaire Cynthia Viteri, de enige vrouw die deelnam, eindigde op de derde plek met 15,4 procent van de stemmen.

Moreno's verkiezingsresultaat is nog niet voldoende om zich nu al winnaar van de verkiezingen te mogen noemen. Een presidentskandidaat moet minstens 40 procent van de stemmen halen, en een voorsprong hebben van 10 procent op de andere kandidaten. Aangezien aan geen van beide voorwaarden is voldaan, zal er op 2 april een tweede verkiezingsronde worden gehouden.

De belangrijkste verkiezingsthema's waren economie, corruptie en de nalatenschap van de vertrekkende president Rafael Correa. Die laatste zette na drie ambtstermijnen een stap opzij.