Luister naar

Royalty: Eindelijk pricacy voor royals, in de sneeuw

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: koninklijke wintersportvakanties.
Tirza van der Graaf
maandag 20 februari 2017 om 03:00
Archieffoto van prinses Beatrix en haar echtgenoot Claus, in 1966 op skivakantie in het Oostenrijkse Lech.
Archieffoto van prinses Beatrix en haar echtgenoot Claus, in 1966 op skivakantie in het Oostenrijkse Lech. ap

Na een druk begin van 2017 (talloze werkbezoeken plus een Reformatietour door Duitsland) kunnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgende week even bijkomen. Dan is het tijd voor hun jaarlijkse vakantie naar het Oostenrijkse luxe skioord Lech.

Het gebied is een belangrijke plek voor de Oranjes. Ze komen er al sinds 1959. Toen leerde prins Bernhard Erich Moosbrugger van het plaatselijke Gasthof Post kennen. Sindsdien verblijft de koninklijke familie ieder jaar in dat hotel. Dat is goed geweest voor hun reputatie, want het groeide in de loop der jaren uit tot een 5 sterrenaccommodatie.

Ook andere royals hebben zo hun eigen skigebieden waar ze al jaren komen. Het Zwitserse skigebied Verbier is bij veel koningshuizen bijvoorbeeld zeer geliefd. De Deense familie komt er graag, net als de Belgische koning Filip en prins Harry uit Groot-Brittannië. Het Noorse koningshuis houdt het liever dichter bij huis en gaat altijd naar Jotunheimen, een berggebied in het oosten van het land. Net zoals de Zweden: koningin Silvia langlauft graag en dat kan prima in haar eigen sneeuwrijke land.

romantiek en drama

Dat koningshuizen meestal voor hetzelfde skigebied kiezen, heeft vooral een praktische reden. Zij kunnen het vanwege hun positie gewoonweg niet veroorloven om spontaan een andere plek te kiezen. Net als bij zomervakanties zijn zij altijd op dezelfde plekken aangewezen omdat hun rust hier absoluut gegarandeerd wordt, afgezien van het fotomoment voor de pers. Daardoor is er vaak ook een warme band met de mensen op locatie. Want zij faciliteren de privacy die koningshuizen vaak ontberen. En dat al jaren achtereen. Zo weten we dat de koninklijke familie nog steeds goed bevriend is met Erich Moosbrugger.

Zij waren vaak ook getuige van belangrijke gebeurtenissen tijdens de skivakanties, zoals in het verleden regelmatig het geval was. Bij de Oranjes was dat het skiongeluk van prins Friso, op 17 februari 2012, toen Lech plotseling het decor werd van drama. En in 2004 moesten Máxima en Willem-Alexander halsoverkop hun vakantie onderbreken omdat prinses Juliana was overleden.

Ook voor de Britse Kate en William was de skivakantie een belangrijk moment. In 2005 verschenen foto’s van Kate die William vergezelde op vakantie met zijn familie. Dat was hét moment voor de pers om te concluderen dat de relatie een feit was.

Toch zijn niet alle koningshuizen even dol op de sneeuw. Prinses Diana bijvoorbeeld leerde dan wel in het diepste geheim skiën in Luxemburg en Liechtenstein, echt leuk heeft ze het nooit gevonden. Ook van koningin Letizia en koning Juan Carlos van Spanje duiken zelden sneeuwplaatjes op.

De familie Van Oranje is er in ieder geval dol op. De koning noemde het eens zijn favoriete vakantie van het jaar. Op 27 februari krijgen we weer nieuwe foto’s te zien van de familie in de sneeuw. Dat zal ook uitsluitsel geven of prinses Beatrix op de latten is geklommen of niet. Van haar aanwezigheid is namelijk nog geen melding gemaakt door de RVD. <

agenda

21 februari: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een streekbezoek aan de Krimpenerwaard.

22 februari: Koningin Máxima opent het eerste Buzinezz Forum, een bijeenkomst voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en ondernemers.

27 februari: Fotosessie op wintersportvakantie in Lech.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.