Direct naar artikelinhoud

'Gemeente kijkt naar aanpassing erfpachtplan'

Aanpassing van de nieuwe erfpachtplannen van de gemeente is mogelijk toch aanstaande.

Op 1 februari werd voor de Stopera gedemonstreerd tegen de nieuwe plannen van Amsterdam.

Dat bevestigt een woordvoerder van wethouder Van der Burg van Grondzaken na berichtgeving van de NOS. "Er hebben inmiddels bijna 5000 Amsterdammers gereageerd op de plannen. Daar kunnen best goede ideeën bij zitten. Daar willen we graag naar kijken." De mogelijkheid tot inspreken bestond tot en met zondag.

Van der Burg heeft tijdens een aantal bijeenkomsten met huizenbezitters deze week de toezegging gedaan dat zij langer de tijd krijgen om te beslissen over of ze wel of niet meegaan in de plannen van de gemeente. Of dat een aantal maanden langer mag duren of een heel jaar weet zijn woordvoerder nog niet.

WOZ-waarde
Daarnaast is er volgens haar een select gezelschap huizenbezitters in Amsterdam dat over 2015 een gunstiger WOZ-waarde had dan over 2014. Deze groep heeft van Van der Burg toestemming gekregen de WOZ-waarde voor 2015 aan te houden.

De hervorming van de erfpacht die de gemeente voor ogen heeft, namelijk het eeuwig afkopen ervan, heeft tot een storm van kritiek geleid. Zo grenzen de plannen volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) aan diefstal en maken ze volgens Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) woningen 'onverkoopbaar'.

Uit een enquête van de VEH bleek maar zes procent van de Amsterdamse huizenbezitters van plan te zijn mee te gaan in de nieuwe plannen van de gemeente. 5371 van de ruim 27.000 leden van de vereniging vulde de vragenlijst in. Zij zouden gemiddeld 37.279 euro kwijt zijn. Drie weken geleden demonstreerden honderden huizenbezitters voor de Stopera.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel