'Bus reed met hoge snelheid in op staart file'

De kist van een van de slachtoffers wordt uit de basisschool in Monteforte Irpino gedragen, waar de slachtoffers na de crash verzameld werden.© afp

© AP

© AP

© AFP

© AFP

© EPA

© AP

© rr

thumbnail: De kist van een van de slachtoffers wordt uit de basisschool in Monteforte Irpino gedragen, waar de slachtoffers na de crash verzameld werden.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail:

In Italië is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het busongeluk waarbij 38 mensen het leven verloren. Volgens getuigen zou de bus al beschadigd zijn geweest voor die op de staart van een file inreed. Wellicht had chauffeur al controle verloren voor het eigenlijke ongeval, meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

sdf, llo

Het ongeval gebeurde zondagavond op autosnelweg 16, ten oosten van Napels, tussen Monteforte Irpino en Baiano.

Volgens de eerste vaststellingen reed de bus met hoge snelheid in op de staart van een file. Hij ramde verschillende wagens en stortte 30 meter diep van een viaduct. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk. Mogelijk was er een probleem met de remmen, aldus het persagentschap Ansa.

Onderzoek

De bestuurder van de bus kwam bij het ongeval om het leven. Het lichaam van de chauffeur zal worden onderzocht om te zien of de man drugs of alcohol had gebruikt voor het ongeval.

De wegpolitie heeft de boorddocumenten van het voertuig al in beslag genomen bij transportbedrijf Mondotravel, de eigenaar van de bus. De zwarte doos werd in beslag genomen maar moet nog worden onderzocht.

Klapband

Een overlevende zou gezien hebben dat de bus een klapband kreeg, meldt het Italiaanse tv-station SkyTG24. Daarop zou de chauffeur er niet meer in geslaagd zijn om de bus onder controle te houden. Maar Alessio Barbaruso, de brandweercommandant van de provincie Avellino, benadrukt dat de onderzoekers de oorzaak van het ongeval nog niet hebben vastgesteld.

In de bus zaten 48 passagiers, onder wie veel kinderen. Ze kwamen terug van een pelgrimstocht en een uitstap naar een kuuroord toen het ongeval gebeurde op autosnelweg 16, ten oosten van Napels. De slachtoffers, 38 doden, zijn vermoedelijk allemaal afkomstig uit Napels. Een tiental personen raakten gewond.

‘Een zeer triest moment voor Italië’

De Italiaanse president Enrico Letta© AFP

De Italiaanse premier Enrico Letta, die op bezoek is in Athene, heeft maandag verklaard dat het busongeval bij Napels ‘een zeer triest moment is voor Italië’. De dodentol van het ongeval is ondertussen opgelopen tot 39, aldus minister van Mobiliteit Maurizio Lupi.

Vooraleer aan zijn uiteenzetting te beginnen tijdens een conferentie over Europa en de crisis, hield het staatshoofd een minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp.

Het ongeval gebeurde op autosnelweg 16, ten oosten van Napels. De bus reed met hoge snelheid in op de staart van een file. Hij ramde verscheidene wagens en stortte 30 meter diep van een viaduct. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar mogelijk was er een probleem aan de remmen of heeft de bus een klapband gehad.