Cambodjaanse oppositie verwerpt verkiezingsuitslag

© AP

Premier Hu Sen.© AFP

© REUTERS

© AFP

Sam Rainsy© EPA

thumbnail:
thumbnail: Premier Hu Sen.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Sam Rainsy

De Cambodjaanse oppositieleider Sam Rainsy verwerpt de resultaten van de parlementsverkiezingen afgelopen weekend in Cambodja. De Volkspartij van premier Hu Sen, die het land sinds 1985 met ijzeren hand leidt, eiste de verkiezingsoverwinning zondag op.

kld, llo, jvt

De oppositieleider stelt dat er te veel onregelmatigheden zijn en wil dat een internationale commissie de resultaten onderzoekt. Indien blijkt dat de verkiezingen oneerlijk waren, zal zijn partij een nieuwe stembusslag eisen, kondigde hij nog aan.

Zijn Partij voor de Nationale Redding van Cambodja (CNRP) haalde 55 van de 123 zetels in het parlement, wat heel wat meer is dan bij vorige verkiezingen. De partij van premier Hun Sen veroverde 68 zetels.

Verkiezingszege

Gisteren eiste de Cambodjaanse Volkspartij de overwinning op. ‘We mogen zeggen dat we de verkiezingen gewonnen hebben’, zei Khieu Kanharith, woordvoerder van de Cambodjaanse Volkspartij (CPP).

Eerder had de oppositie de overwinning geclaimd, maar ze moest dat in een nieuw communiqué terugnemen en ze beperkte zich tenslotte tot het bedanken van de kiezers om aan de stembusslag te hebben deelgenomen.Gesjoemel Ongeveer 9,6 miljoen stemgerechtigde Cambodjanen trokken zondag naar de bijna 20.000 stembureaus in het land. De hele dag door werden er beschuldigingen van gesjoemel op de regering afgevuurd. Verder zouden bijeenkomsten van aanhangers zijn verstoord en zouden veiligheidstroepen stemmen kopen en campagne voeren voor de zittende premier Hun Sen.

Hun Sen (60) zit al bijna 30 jaar vast in het zadel en had niet eens de moeite genomen om campagne te voeren voor deze verkiezingen.

De oppositie begon in haar kansen te geloven, doordat haar boegbeeld, Sam Rainsy, teruggekeerd was naar Cambodja, nadat hij sinds 2009 in Frankrijk had verbleven waar hij asiel kreeg om politieke redenen. De man had recent gratie gekregen van de koning en verblijft sinds een tiental dagen terug in Cambodja.